Doula Mijke

geboortecoach

Doula??

Ik zie het zo. Vroegúh ;-), in de oude culturen, was zwanger zijn en geboorte een belangrijk onderdeel van de gemeenschap. Vrouwen steunden elkaar bij het op de wereld zetten van een kind. De geboorte was een krachtig moment.

Tegenwoordig ervaren veel vrouwen dit niet zo. En wat blijkt uit onderzoek: een ondersteunende vrouw aan je zijde, die er voor 100% voor de vrouw en haar partner is, vergroot de kans op een positieve geboorte beleving aanzienlijk. En dát wisten ze natuurlijk al in die oude culturen. Aangezien we niet meer in zo’n oude cultuur leven, kun je tegenwoordig iemand om hulp vragen, een doula! En dat ben ik!

 

Waarom een doula?

Een doula wordt ook wel omschreven als ‘een niet medische verloskundige’ of ‘een bevallingscoach’. Het is een speciaal hiervoor opgeleide vrouw, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van hun kind en in de periode er na. En vooral: ‘zij blijft continue bij de barende vrouw vanaf het moment van de eerste weeën tot na de geboorte van het kind’. Daarbij neemt zij niet de rol van de partner over.

 

Een doula tijdens je zwangerschap en bevalling kan fijn zijn om verschillende redenen:

 • Je hebt een medische indicatie en wil graag zo natuurlijk mogelijk bevallen.

 • Het is je eerste kindje en je bent onzeker.

 • Je bent eerder bevallen en wil het graag anders doen.

 • Jouw partner wil er voor 100% voor jou zijn en zich geen zorgen maken om de rest.

 • Omdat jij jezelf goed kent en weet dat je coaching nodig hebt tijdens spannende momenten.

 • Door alle mogelijkheden en keuzes rondom bevallen zie je door de bomen het bos niet meer…..

Iedereen heeft een eigen reden om te kiezen voor ondersteuning door een doula. De gemene deler is dat je op zoek bent naar iemand die jouw wensen boven water brengt. Die jou en je partner in jullie kracht zet en er op het moment onvoorwaardelijk is. Met als doel een geboorte waar jullie met een goed gevoel op terugkijken. En dat kan een thuisbevalling zijn, een ziekenhuisbevalling, van natuurlijk bevallen tot een geplande keizersnede.

Als ik in een eerste gesprek aan een zwangere vrouw vertel dat een bevalling een geweldige ervaring is die heel veel kracht kan geven en zelfvertrouwen, word ik nog wel eens ongelovig aangestaard. Je zult gaan ontdekken dat dit ook voor jou kan gelden. Eerst groeit dat vertrouwen tijdens de gesprekken die we hebben en na de bevalling zal je versteld staan van jezelf en de woorden begrijpen.

 

Wat doe ik als doula?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leg ik uit wat ik doe. En zie je wie ik ben. Daarna volgen de gesprekken die bij elke begeleiding er anders uit zien. Elke zwangerschap en geboorte is anders, dus er bestaat geen standaard plan. 

Het doel is onder woorden te brengen wat jouw/jullie wensen en behoeften zijn, eventuele angsten en verlangens. Vaak weet je zelf al wat je wil. Ik hoef niet te vertellen ‘hoe het moet’. Ik ben er om dingen op een rijtje te zetten, in beweging te brengen. Met mijn kennis en ervaring stel ik de juiste vragen, zodat jíj de volgende stap zet, zodat jíj baas bent over jouw zwangerschap en bevalling. Ik reik dingen aan, waar jij uit kan kiezen. Want er is zoveel te lezen, te doen, maar wat past bij jou? Heel praktisch gaan we op zoek naar bijvoorbeeld:

 • Hoe ga jij het beste om met pijn?

 • Hoe ontspan jij het beste?

 • Welke houdingen passen bij jou?

 • Welke wensen t.a.v. de bevalling zijn realistisch?

 • Welke angsten kunnen verdwijnen door goede voorlichting?

 

Zo kun je ontspannen door je adem te gebruiken. Maar misschien kun jij daar niets mee en adem je vanzelf goed als je maar in beweging blijft. Wellicht door naar een muziekje te luisteren of door simpelweg in een warm bad te stappen. Je gaat het ontdekken!

 

Wat bied ik nog meer?

Mijn opleiding is begonnen in Tilburg op de dansacademie, in Groningen ben ik daarna eerst afgestudeerd als MA taalwetenschapper aan de RUG en daarna als BA logopedist. Werkervaring heb ik o.a. opgedaan als trainer en gids bij de Natuurschool en als logopedist. Ik heb mijn hart gevolgd en ben toen op zoek gegaan naar cursussen en trainingen die mij weer terug brachten bij mijn start en passie: dans en beweging. Aangevuld met yoga en sinds 2016 de doula opleiding. De komst van twee prachtige dochters en het moederschap geeft mij de meeste verrijking in mijn leven tot nu toe.

Alles bij elkaar maakt dit wie ik ben: iemand die wetenschap en gevoel combineert en samen brengt. Zo vertel ik graag wat de wetenschap zegt over bijv. pijnbeleving, vul ik dat aan met wat het gevoel zegt, en vervolgens kan ik handreikingen geven om daar concreet iets mee te doen.

 

Naast de standaard doula activiteiten ben ik docent (zwangerschaps)yoga en docent dans en kan ik je heel praktisch ondersteunen met yoga, adem en beweging. Ook massage pas ik toe.

 

Wat kost een doula?

 Een kennismaking is altijd gratis

 

Basis Pakket 775,-

4 Bijeenkomsten van 2 uur, onbeperkt WhatsApp contact, 24/7 exclusief beschikbaar vanaf week 37, continue begeleiding tijdens de bevalling, twee bezoeken na de geboorte, een prachtig geboorteverslag. En 50% korting op een cursus zwangerschapsyoga “Buik vol, Hoofd leeg”.

 

Er zijn heel veel redenen om de inhoud van de begeleiding anders in te richten. Bijvoorbeeld bij een geplande keizersnede of een last minute begeleiding, of een begeleiding met privé lessen zwangerschapsyoga. Na de kennismaking weet ik waar jullie behoefte aan hebben en kan ik een pakketprijs specifiek voor jullie voorstellen.

 

 Wanneer je nog meer over mij wilt weten, klik op Meer over Mijke.

 • Facebook Social Icon
 • YouTube Social Icon

Doula Mijke 

op Facebook!

Filmpje over

de doula

 2017 Mijke en Meer, Groningen, Zuidhorn en omgeving

Contact

tel.    06 81274880

mail  mijkestallinga@hotmail.com